torsdag 15 november 2012

Äntligen ett nytt kassettdäck och det blev en Luxor


Luxor 12092431
Kassettdäck

Jag har sedan en tid tillbaka letat efter ett vettigt kassettdäck och lyckades idag lägga vantarna på ett klassiskt sådant. En sann glädje infann sig när jag hämtade ut paketet och än gladare blev humöret när jag installerade praktverket och allt lyste upp och spelade band som det skall göra.

Tingesten är ju ändå från säsongen 1975-76 och har därmed några år på nacken.

Den är inte helt med i matchen. Det fina teak-fanéret hade gått sänder i ett hörn i transporten och den har lite andra ålderskrämpor men inte värre än att det skall gå att få ordning på med lite pyssel och vård. Det kändes ganska logiskt att spela en köpkassett med Björn Afzelius som första försök, och det gick alldeles utmärkt det. Nu är frågan om man stannar här och bara inkorporerar den i mitt Yamaha-system av lite yngre årgång eller om jag helt enkelt tvungen att jaga rätt på de ursprungliga syskonen till däcket också, förstärkaren/tunern, högtalarna och skivspelaren. Antagligen måste jag det.


Ett riktigt kassettdäck har en dammskyddande lucka som på en Grammofon. Här i uppfällt läge

Och här i nedfällt läge

Så här presenterades Luxer-enheten i Tyskland när det begav sig. Fast Luxor var förstås svenskt och allting byggdes i Motala fram till att asiaterna tog över marknaden i slutet av 70-talet.

Snygga detaljer och någon form av granit eller asfaltsliknande beläggning i designen

Dolby-effekter kan uppnås

Lamporna lyser förstås i det där mjuka 70-tals-färgerna

Det är en härlig syn

Inga kommentarer: