lördag 10 december 2011

Trent släpper trippel-CD

Trent Reznor och Atticus Ross vilar ut efter att ha klämt fram en trippel

Det har vart lite klent med uppdateringar på bloggen det senaste och vän av ordning kanske undrar vad det är frågan om, men det har helt enkelt "vart lite mycket" det senaste som har förhindrat den normala utgivningstakten av inlägg här. Snart stundar lugnare tider och mer fokusering på skrivandet.

Du kanske också undrar vad Trent Reznor har haft för sig de senaste 14 månaderna?
Trent tog ju en paus med sitt framgångsrika industrirockband Nine Inch Nails 2009 och startade året efter upp ett nytt band, How To Destroy Angels, samt gjorde musik till filmen The Social Network, filmen om Facebook som han sedermera också fick en Oscar för. (I samarbete med Atticus Ross)

Nu är Trent och medbrottslingen Atticus tillbaka med ett nytt projekt, musiken till filmen The Girl With the Dragoon Tattoo, den amerikanska versionen av den svenska filmen Män som hatar Kvinnor som baserades på Stieg Larssons roman med samma namn.

Det är ingen handfull låtar vi får. Till filmen släpps en trippel-CD som soundtrack med sammanlagt 39 spår. Trent har gått in för uppgiften kan man säga. Han har exempelvis bevistat inspelningsplatser i Sverige av filmen för att kunna förstå hur han skall lägga de musikaliska arrangemangen i harmoni med filmscenerna.

Trent uttalar sig i en artikel i Los Angels Times om Sverigebesöken och sin förtjusning över filmens tema; "Äntligen får jag göra musik till film om seriemördare, spänning, anal våldtäkt och såna grejer"

Skivan släpps i dagarna och jag har tagit del av sex fria spår som man kan ladda hem här i en fri sampler. Den som har hört det förra soundtracket eller senare års instrumentala alster av Nine Inch Nails känner igen sig. Det är orolig musik. Murrig elektronik och sorgsna lätta pianoackord. Irrande tunnelbane- och andra maskinella ljud som skapar atmosfär och ett lätt obehag. Som sista spår på CD 3 ligger dock en oväntad överraskning. Här släpps projektet How To Destroy Angels fram med Trents fru Mariqueen Maandig vid mikrofonen och de tolkar lite otippat Bryan Ferrys episka Is Your Love Strong Enough?.

Den sistnämnda låten är inte med i den fria samplern men finns att lyssna på i streamad form här.


Skivan i sin digitala form släpptes igår (9/12) och släpps i fysisk form den 27 december.

Själva filmen har först premiär i USA, Kanada och Sverige den 21 december. Resten av världen får vänta lite längre.

Ett intressant bildflöde med intryck från inspelningen av filmen samt allmänna svenska polisiära dokument, kartor och annat kan man ta del av här.

Inga kommentarer: