tisdag 27 december 2011

Filmåret 2011


Ni som kommer ihåg drillen från förra året minns att sammanfattningen av årets filmer som presenteras så här års inte nödvändigtvis refererar till filmer gjorda just detta år. Det görs helt enkelt inte tillräckligt bra samtida film. Vad jag här redovisar är bra film, sedd för första gången under 2011 och som vanligt utan någon inbördes rangordning. 2011 års bästa filmer alltså.

Där det finns länkas till YOUTUBE eller liknande till smakprov för den nyfikne.


VIOLENT CITY (Città Violenta), Italien, 1970
YOUTUBE (Trailer)

Jag har levt med Ennio Morricones musik till den här filmen i säkert 10 år, och trots en produktion av musik till över 500 filmer (vilka de flesta jag varken sett eller hört musiken till än) vidhåller jag att soundtracket är det starkaste som kompositören någonsin producerat. Tre teman som varieras från Lounge till The Stooges och tillbaka igen. Enorm musik. Filmen har en minnesvärd biljaktscen i inledningen och fortsätter i brutal stil när vi följer Charles Bronson när han åker runt och dödar människor till höger och vänster och om Bronson spelar sin sedvanligt tystlåtne och trumpne mördar-roll balanseras det väl av minst sagt pratglade maffiabossen som spelas av Telly Savalas, mer känd som Kojak för den bredare publiken.


POINT BLANK, USA, 1967
YOUTUBE (Tung nattklubbsscen)

Blytung hämndrulle signerad John Boorman med ingen mindre än Lee Marvin i huvudrollen.
En actionfilm som är rent ut sagt vacker. Varje scen är filmfotografisk konst, Varje vinkel mästerligt uttänkt och själva storyn är allt annat än dum. Länken jag lagt ovan leder er till en nattklubbsscen som kokar i färg och vansinne. Tankarna går till en extraordinärt inspirerad rockvideo med Nick Cave & The Bad Seeds.

IRONCLAD, Storbritannien, 2011
YOUTUBE (Trailer av amerikanskt snitt)

2011 bjöd på en halv handfull film värd att skriva hem om. Här har vi en av blott fyra filmer som tar sig in på årets 20 bästa-lista. Alltid sevärda Paul Giamatti gör en gedigen insats i rollen som kung John och filmen avhandlar 1215 års blodiga händelser i England och framförallt kring belägringen av slottet i Rochester detta år. Giamatti får spela ut hela sitt register som gnällig och ond. Filmen inkluderar en löjeväckande lovestory och väldigt mycket blod och splatter, men det tar inte glansen ifrån huvudrollsprestationen ändå. Trailern är lätt missvisande, filmen är bättre än vad den i sig försöker visa.


COUNTRYMAN, Jamaica, 1982
YOUTUBE (central scen, Rastafari-matlagning)

Reggae-drama-genren har seglat upp som en av den mest intressanta outsider-genren det senaste året. Countryman är dock mer lågmäld och sorgsen än sina fränder The Harder They Come (1972) eller Rockers (1978). Filmen skiljer sig också på så sätt att även om den är indränkt i reggae av bästa märke så handlar den i sig inte om musiken utan om livet på den sagoliknande ön mitt i karibien där vardagen var allt annat än en saga 1982. Den godhjärtade fiskaren tar hand om ett par korkade amerikaner som kraschat sitt fritidsplan i en enslig del av ön och hamnar i mer problem än han någonsin kunnat tänka sig


FOUR LIONS, Storbritannien, 2010
YOUTUBE (Trailer)

En komedi om Jihad, fungerar det? Ja, om man gör det rätt.
Den här filmen lyckas skämta med så allvarliga ting som terrorism, islamism, obegåvade myndigheter, korkade poliser och allt möjligt. Det är en fröjd att följa de fyra milt begåvade terroristerna under deras vardag i Sheffield. Speciellt roligt har man i sällskap med den hysteriske vite islamisten Barry, briljant spelad av Nigel Lindsay.


ROLLERCOASTER, USA, 1977
YOUTUBE (Trailer)

Under 70-talet gjordes katastroffilmer om precis vad som helst. Om det inte var skyskrapor som brann, mördarbin som anföll så kunde det handla om en attack på en nöjespark mitt under säsongen. I skottlinjen står Berg och dal-banan och endast en rättrådig Berg och dal-bana-inspektör kan reda ut situationen. Inspektören spelad av George Segal lider av familjeproblem och det faktum att han valt att sluta röka just som det börja osa hett om åkattraktionerna. Dessutom tvingas han samarbeta med en obstinat FBI-agent (Richard Widmark) som spelar ilsk på 11:an på en skala på 10 hela filmen igenom. I stora drag en film som Hajen. Fast utan haj, och strand, utan på ett nöjesfält istället. Bandet Sparks gör ett märkligt framförande där de bland annat dekonstruerar en trästol och vidare hör vi ett diversifierat score av Lalo Schifrin som vandrar mellan klassikt tivoli-positiv och djup jazzfunk.


CEDAR RAPIDS, USA, 2011
YOUTUBE (Trailer)

Amerikansk Feel so-so Good-film som man vet att de där gynnarna på andra sidan Atlanten skulle kunna producera så mycket mer av om de bara ville. I en sådan här film ser vi den enorma potentialen som finns i det där landet. Här följer vi den vilsne försäkringssäljaren Tim Lippe spelad av Ed Helms (mest känd i sin djupt irriterande roll i den amerikanska upplagan av The Office) Lippe har aldrig tidigare lämnat delstaten eller ens besökt ett hotell och nu skall han representera företaget på en stor kongress. Våldsamma insikter och upplevelser väntar Lippe i småstorstaden Cedar Rapids. Gillade du Fargo då gillar du det här


NIGHT AND THE CITY, Storbritannien, 1950
YOUTUBE (Trailer)

En klassisk Film Noir som jag hade nöjet att bekanta mig med tidigare i år. Upplägget är något annorlunda då den utspelas i London men det här är ändå så mycket klassisk Noir en film kan bli. Ett svartvitt epos där varje filmruta är som ett fotokonstverk värt att ställas ut.
Diversearbetaren Harry Fabian (spelad av Richard Widmark) trasslar ofta till det för sig och filmen gestaltar situationen av att ligga illa till i fullt språng mot någonting ännu värre.
Elegant film, minst sagt.


THE GREEN SLIME, USA, 1968
YOUTUBE (Trailer) YOUTUBE 2 (Musikvideo med väsentliga klipp från filmen)

Hysteriskt Grönt-Slem-På-Rymdstation-Drama i grälla färger ackompanjerad av tokfunkig musik signerad Richard Delvy.
Under ett rutinuppdrag i rymden (det skall sprängas nån asteroid eller så) så tas det av misstag med ett grönt slem som sen förökar sig sig och ställer till det å det grövsta hemma på rymdstationen. Ett vanligt förekommande dilemma anno 1968. För att fortsätt travesteringen i liknelser med modernare rockvideor kan man säga att det mesta liknar The B-52's.


THE BEAVER, USA, 2011
YOUTUBE (Trailer)

Vilken storstilad comeback för Mel Gibson. Efter rattfyllor, skandaler av rasistisk art, skräpfilmer och ett allmänt förvirrande liv kom Mel tillbaka 2011. Med en Bäver.
Jodie Foster har aldrig spelat sämre på film, barnen i filmen är vedervärdiga och ändå är det en så intressant och svart rolig film. Mel spelar den deprimerade Walter Black som inte finner någon annan utväg i livet än att låta sin röst höras genom en handbäverdocka. Det leder till enorma konsekvenser såväl i privat som i arbetslivet. Så oväntat och så bra. Mels bästa sen Gallipoli (1981) och Bävern är storartad.


BEAST FROM HAUNTED CAVE, USA, 1959
YOUTUBE (Trailer) YOUTUBE 2 (Hela jämra filmen)

Här har vi ett drama som utspelas i en avlägsen bergstrakt i Amerika. Sprängningar i en grotta väcker upp något som tycks vara en blandning av en spindel, en landslevande bläckfisk och en triffid, typ. Monstret som kommunicerar sig med en ilande sång är ute dagar som nätter och fångar in människor som den rullar in i nät i sin grotta. Det är oklart vad varelsen vill egentligen, den är djupt olycklig och så tycker den inte om eld.


MONSTERS, Storbritannien, 2010
YOUTUBE (Trailer)

Mycket stark Science Fiction gjord av britter och utspelad i Mexiko.
Det är sparsamt med effekter men i samklang med de märkligt slitna platser och miljöer som det fattiga Mexiko erbjuder ges en rå och god föreställning om utanförskap och rasism i ett sci-fi-paket.
Jämförelser kan göras med den sydafrikanska filmen District 9, men här är det snarare människorna som är inburade, en del av dem i alla fall. Man ser på muren som USA byggt mot Mexiko lite annorlunda efter att ha sett Monsters.


OUTLAND, Storbritannien, 1981
YOUTUBE (En scen)

En lite bortglömd Science Fiction-rulle från det tidiga 80-talet med superstar Sean Connery i huvudrollen som en nytillträdd representant för lagen i en gruvby på en av Jupiters månar.
Det är uppenbart att sheriffens företrädare sett mellan fingrarna på det mesta tidigare men nu vill den nye killen "köra enligt regelboken". Han får snart i stort sett hela kolonien emot sig och filmen eskalerar till att bli en klassisk western-film, om än ute i rymden. Så har också mycket lånats från High Noon, men det gör inget, Vi bjuds en god rulle med en ovanligt mänsklig Sean Connery i fokus.


ROCKERS, Jamaica, 1978
YOUTUBE (Trailer) YOUTUBE 2 (Den klassiska "Take-Over"-scenen)

Jag gjorde en utläggning om den här fantastiskt roliga filmen i februari tidigare i år som du kan läsa i sin helhet här.
Men kortfattat i repris igen: "Vi får följa huvudkaraktären Horsemouth och hans strävan att bli affärsman i ett trasigt men välsvängande Kingston. Horsemouth spelar trummor med kända och okända grupperingar och försöker få till ekonomin genom att sälja nypressade reggae-vinylsinglar som han säljer direkt på plats ute till människor på barer och gator..............Det går sådär för Horsemouth, men han hamnar i en rad färgglada situationer. Vi tar del av hans syn på barnuppfostran och får följa med när han mycket glatt återser vänner som han säkert inte träffat sedan i förrgår. Han tjafsar med musikmanagers av kolonialt snitt och besöker både slitna och luxuösa områden runt om Kingston." .

SHARK IN VENICE, Bulgarien, 2008
YOUTUBE (Trailer) YOUTUBE 2 (Den värsta hajfilmsscenen of all time)

Det har gjorts en och annan arg fisk-orienterad film efter den episka Jaws (Hajen) (1975). Hajar har anfallit segelregattor, barn i simskola, båtar, oljeriggar, hånglade bar på stränder, hela städer, undervattensstationer och så vidare. Därför känns det helt logiskt att en bulgarisk ensemble förstärkt med den minst kände Baldwin-brodern (Stephen) och Scarlett Johanssons helt obegåvade storasyster Vanessa Johansson tar sig an idén med en haj som tar sig in i Venedigs kanalsystem och de problem för stadens innevånare som detta innebär.
Det här är uselt av dimensioner som står utanför människans sammanlagda kunskap att beräkna. Jag lovar dig att du aldrig sett något liknande. Se filmen, gör det. Ditt liv kommer att förändras för alltid. Du kommer att få helt nya parametrar till att bedöma eller uppleva någonting nytt i ditt lev för så länge du lever. En film med så gastronomiska egenskaper som Shark in Venice måste vara med på en 20 Bästa-lista det år man ser den, och antagligen nästa år också. Jag betvivlar starkt att någon kan toppa den här filmen. Någonsin.


FOOD OF THE GODS, USA, 1976
YOUTUBE (Trailer)

Hjärtat har fortsatt klappa starkt för Eco Horror även 2011. Tidigare i år tog jag del av storfilmen Food Of the Gods. Baserad på romanen med samma namn av H.G. Wells som också gett oss War of the Worlds bland andra stora verk. Här får vi bekanta oss med bondmoran som experimenterat lite med en skum substans hon hittat på sina marker och börjat utfodra sina höns med. De växer till storleken av elefanter ungefär. Dock är även råttor, larver och getingar intresserade av "godiset". Mitt i kaoset hittar vi en skrupelfri affärsman, ett korkat par som är gravida och ute på husbilssemester på samma gång samt ett amerikanskt fotbollsproffs som är redo att reda ut situationen. Välspelat naturdrama.

DARK STAR, USA, 1974
YOUTUBE (Trailer)

Gjord lite som en parodi på 2001 och andra mer seriösa rymdfilmer av den vid det här laget ännu inte fullt så kände John Carpenter. Ett team är ute i rymden på ett uppdrag som består i att förstöra instabila planeter. De har ett skepp med intelligenta raketer som de skjuter på planeterna. Bomb #20 har problem med motivationen och måste konverseras med i filosofiska ordalag. Man har även en nedfryst kapten som kan tinas upp vid behov om någon behöver fråga något samt ett intergalaktiskt husdjur som av och till missköter sig ganska illa. Klart sevärd svart komedi från rymden i makligt tempo.


DAY OF THE ANIMALS, USA, 1977
YOUTUBE (Leslie Nielsen går bärsärk)

En tumregel inom Eco Horror är ofta att man fokuserat på ett djur som ger sig på den hjälplösa människan. 1977 tog man dock ett steg längre och lät allt som gick på fyra ben eller mer (eller mindre) ställa sig i ledet för attack mot mänskligheten. Vi träffar vargar, pumor, falkar och ugglor, en och annan björn och inte ens gamle Karo är att lita på och i full färd med att äta människa.
Mitt i alltihopa får Leslie Nilsen av alla människor värsta psykbrytet och börjar leda sin egen Apocalypse Now-sejour uppåt berget.


BATTLE BENEATH THE EARTH, USA, 1967
YOUTUBE (Inledande 3:18 av filmen)

Det kalla kriget gav upphov till mycket film. Ofta var det frågan om spionfilmer där onda ryssar var ute på illvilliga uppdrag eller västerlänningar som hälsade på i Moskva och ställde till det. Här har vi dock exempel på ett helt annat upplägg.
De inte alltid så ofta förekommande kineserna har grävt tunnlar tvärs under Stilla Havet och placerat ut kärnvapenladdningar lite här och där under USA's städer och tätt befolkade områden. De enda som kan ställa saker till rätta är en galen vetskapsman, en het böna från ett geologiskt universitet och nån annan tjomme. Vilda strider med parodiskt ondskefulla asiater väntar under jord och en och annan grogg dricks. Inte en död stund.


TROLLHUNTER, Norge, 2011
YOUTUBE (Trailer)

Mycket intressant dokumentär om de kanske mest mytologiska varelserna vi har här på jorden - Trollen.
Som vi alla vet så hålls ju trollen i speciellt avskärmade reservat på ensligt belägna platser i den norska fjällvärlden eller i urskogarna. Filmen är baserad på band upphittade efter en ej hemkommen expedition som ville ta reda på mer om vad som händer i dessa reservat.
Är du redo för detta? I sådana fall har du en god stund framför dig i en trollstinkande miljö som du inte visste så mycket om sedan tidigare

Inga kommentarer: