söndag 26 augusti 2018

Ögonblick från Semestern 2018 #2 Berlin


Ögonblick från Semestern 2018 #2 Berlin


Det finns väldigt mycket att göra och titta på i Berlin. Vi bor i trevliga Friedrichshain i vad som tidigare var en del av det gamla Öst-Berlin. Numera är det ett kultur-Mecka proppfullt med barer, konstnärer och kreativt leverne. Vi gör utflykter åt alla möjliga håll men håller oss gärna i det gamla öst där stämningen är som godast. Det hindrar oss dock inte från att leta upp David Bowies gamla jaktmarker runt Hansa-studion eller undersöka det kommersiella livet runt Potsdamer Platz.

Vi jobbar även med historien och tar en stund i andra världskrigsmuseet Topographie des Terrors. Här redovisar tyskarna mycket grundligt hur Hitlers väg till makten gick till och det är med en besk smak i munnen man får det bekräftat hur vi är på väg att genomföra samma vansinnigheter här i det närstående valet här i höst. Man känner igen allt. Polariseringen. Skapandet av en gemensam fiende. Demoniseringen av den fria pressen och alla som säger emot.

Vi tar också del av efterkrigstidens historia. Besöker delar av muren som fortfarande finns kvar med vakttorn och allt. Tar del av historierna från alla de som flydde eller försökte fly och i värsta fall dog under tiden.

Man måste ge tyskarna det att de haft vett på att ta ställning mot tidigare hemskheter och på ett föredömligt sätt visar upp allting. I Berlin är inte nynazism så populärt så att säga.


Den inte helt mysiga miljön runt Potsdamer Platz

Delar av Muren finns kvar. Här extra förklarad intill Topographie des Terrors

Här kunde man hyra Trabanter

All arkitektur är inte vacker. Men intressant.

Ovanför Hitlers bunker. En parkeringsplats idag

Här en bar i en sorts ockuperad zon. Suicide Circus

Frukost i Friedrichshain

Tysk fika

En rest av en huslänga. bevarad.
Förintelsemonumentet

Utsikten från Berliner-domen

Inga kommentarer: