söndag 15 november 2015

Anna Ihlis Känslomässig Kull


Anna Ihlis 
Känslomässig Kull
Album, 2015

Jag återvänder till Anna Ihlis som ger ut ett nytt album längre fram i november. Det var i januari 2012 som jag tog mig en lyssning på hennes då nysläppta skiva Long before my Hair got Black som jag också recenserade, hennes andra av nu då sammanlagt tre album som kommit ut.

Det här är en lite mörkare historia med sorgsnare kanter än den förra skivan. Nu hör vi Anna sjunga på svenska också vilket gör sitt till där orden biter lite mer än de gör i mer gladlynt pop på det engelska språket. Förra skivan ledde till framgångar och turnéer som dessvärre gjorde att Ihlis tog slut och gick in i den berömda väggen. Årets skiva Känslomässig Kull är därför mycket av en redovisning av hur hon hittade tillbaka igen.


Musikaliskt har det utvecklats till ett klarare uttryck. Där det tidigare valsade lite mellan Laleh och Miss Li i uttrycket låter det nu mer eget och bredare och modernare. Maia Hirasawa lägger sång på ett stycke, Stilla I och jag tycker att hennes ande går igen på andra spår också som körsången i Dit Ingen når som för mig låter likt det Maia gjorde i soundtracket  till SVT's dramaserie Stormen som jag tyckte mycket om. Lågmält groove med effektiv percussion omfamnar låten. Lite mer studs hör vi även i Fred där Anna får till en av de starkare melodierna där refrängen luktar svagt av Talking Heads eller någon av deras adepter som Yeasayer.


Jag hoppar hage mellan högt och lågt
Mellan tack och förlåt

Från Tiga tyst


Texterna handlar mycket om reflektioner om att hitta hem och funderingar om varför det blev som det blev. Sången anpassas olika till de olika låtarna. Ibland mjukt och finstämt som i Det var aldrig Du och ibland annorlunda, närmast som en mer analog Robyn som i Hem.  Det fungerar bra. Det är bara i titelspåret Känslomässig Kull som det blir lite för mycket musikteater för min smak.

Musikaliskt är det en öppen och god produktion där Anna och Björn Sima står för det mesta av det som spelas även om del gästartister bjuds in på kompletterande stråkar, blås och andra instrument. Här och där skymtar försiktig elektronik i hörnen som aldrig tar över kakan som så lätt är hänt i andra fall.

Smakar Svårt heter ett stycke och jo, den är inte helt lätt att komma in i skivan men när man väl gör det så är det väl resan värt.  Avslutande delen av Stilla II som avslutar skivan stegrar sig dessutom i en piruett i stilen som David Bowie använde i sin klassiska Ashes To Ashes. Inte direkt stulet men i en liknande form. Inte illa alls Ihlis.

Skivan släpps den 27 november och mer om Anna Ihlis hittar du nedan.

FACEBOOK | HEMSIDA (verkar ha knakat sen sist, editerar om den kommer igång sen)

Inga kommentarer: