onsdag 24 juli 2013

Torpa Stenhus


Torpa Stenhus
Historisk plats/byggnad/utflyktsmål
Västergötland (ca 2 mil syd-ost om Borås)

Sommaren är utflykternas tidevarv och Västergötland är fullt av märkliga och intressanta platser att besöka när andan faller på. En utflykt till Torpa Stenhus visar sig vara en bra idé.

Det välbevarade stenhuset byggdes som borg redan på 1400-talet, gjordes om till slott och framlevde senare dagar som sädesmagasin varvid man inte rivit ner det och använt stenen till andra ändamål som man gjort med så många andra gamla sten-konstruktioner.Huset som varit i privat ägo under alla århundraden är öppet för allmänheten och man kan knata omkring överallt och titta på källarvalv, fängelsevalv, gamla matsalar, en säng Gustav Wasa skall ha sovit i, ett kapell och en hel del andra rum och utrymmen. Målningar på väggar har plockats fram ur damm och smuts och golvplankorna är de samma som från sena medeltiden. 


 
 Gustav Wasa befann sig på platsen flera gånger och hämtade fruar. Det var gott virke i dem i den här trakten. På bilden ovan ser vi Gurra själv och en av fruarna, Margareta Leijonhufvud.


Här har vi en av matsalarna där en och annan bägare öl sköljts ner.  Här fick vi under den guidade visningen som ingår i entréavgiften reda på att fjädrar tillhandahölls under måltiderna. De användes för att stoppa ner i halsen på sig när man hade blivit mätt så att man kunde kasta upp under kontrollerade former och sedan inmundiga sig mer mat. Det var inte ovanligt att man bjöds på ett 30-tal rätter under en middag här och det var hemskt oartigt att inte äta allting.


En fönsternisch som visar byggnadens bastanta konstruktion. Man är fortfarande mycket stolta över att man höll stånd mot dansken här 1566 som belägrade slottet utan framgång. Många hårda ord mot dansken fälls under rundturen vilket får sina konsekvenser då delar av den tystlåtna rundtursgruppen visar sig bestå av just danskar.


Bild: Johnny Telkkonen

Utanför slottet strövar djur omkring. Här en grupp nyfikna ungtjurar som kollade upp de senaste besökarna. Det finns även hägn med dov- och kronhjort som man även kan äta på restaurangen på området. De smakade vilt och starkt. Omgivningarna är vackra och i direkt anslutning till slottet hittar vi sjön Åsunden.Här kan man sätta sig och fundera vidare i den historiska miljön. Ett mycket gott utflyktsmål får man säga, med god mat och mycket att titta på och uppleva. Rekommenderas.

Det är öppet dagligen här  11-17, den intresserade kan hämta mer information här:
HEMSIDA | Historisk presentation


Inga kommentarer: