torsdag 28 februari 2013

Hjärtattack live på Henriksberg


Konsert: Hjärtattack och Rallarswing
Henrikbergs takterass, Göteborg 27/2 2013

Det är en lite otacksam uppgift att ruska upp Göteborgspubliken en kväll mitt i en arbetsvecka i slutet på mörkaste och ruggigaste februari när de flesta mest vill dra en filt över sig och inte titta fram förrän klockan slår April ungefär. 

Göteborgsbandet Hjärtattack gör ett gott försök på det gamla klassiska etablissemanget Henriksberg i Majorna i Göteborg. Detta ställe som i över hundra år dragit till sig hipsters, alkoholister, huliganer, poeter, författare och annat löst folk. Här har Viktor Rydberg, Fritjof Nilsson Piraten och Evert Taube krökat ner sig och roat sig. Nuförtiden spelas biljard i mittsektionen och på det översta planet finns en liten men trevlig scen nära den fina utsikten över Hisingen, älven och Stenas färjeläge ute på takterassen.

Föreställningen drar igång en stund efter utsatt tid då publiken har lite svårt att lämna tryggheten i baren en halv trappa upp men några ackord in i första låten valsar folk ner lite lojt för att se vad som bjuds på scenen. Hjärtattack blandar nytt från nya ej än utgivna EP:n och gamla hits. Det nya materialet låter lite enklare och rakare än spåren på förra EP:n som hade lite lite mer komplex struktur. En av de nya låtarna innehåller dock ett gott spaghettiwestern-moment med galopperande stränginstrument och trummor som skall bli kul att få lyssna lite mer noga på sen när skivan släpps. 

Gamla Fas 3 sitter som ett spett rent ut sagt, kalasversion, medan Moralpanik förlorar lite på att basisten Tony som sjunger just på den här har lite svårt att bestämma sig vilka register han skall sjunga i. Han sjunger här lite all over the place så att säga. Nyskrivna Ung & Bortskämd funkar fint.

Setet avrundas med en svensk översättning av Eddie & The Hot Rods Do Anything You Wanna do. En fin glad cover som rent av får spontan dans att uppstå i lokalen.


 Här är jag i full färd att leka Anton Corbijn och ta starka bilder på Hjärtattack. Det går sådär.


Här en bild på dansen som uppstått i slutet på setet. Riktigt så ödsligt som det ser ut här var det faktiskt inte. Skaran åskådare kan nog räknas i hyggligt stora tvåsiffriga valörer.


Efter Hjärtattack dyker orkestern Rallarswing upp. Jag hade ingen aning vad det var för nånting med det visade sig vara ett retroband som snöat in på glad dans-jazz från 40-talet och i stora drag såg ut som de kom från de tiden också. De bjuder på pigga versioner av Ain't misbehavin' och Swing it Magistern vid sidan av andra gladlynta toner. Speciellt starka insatser noteras på trombon, trumpet och tvättbräda. De avrundar med en stark version av temat ur Djungelboken. Hysterisk styrdans regerar på dansgolvet.

En onsdag kväll är också en kväll. Även om det är ett rent helvete arbetsdagen efter.

Mer info om Hjärtattack hittar du på FACEBOOK. Bandet är inte att förväxla med Stockholmsbandet med samma namn. Deras verksamhet hittar du info kring på deras FACEBOOK.

Rallarswing har också en FACEBOOK. Alla tycks ha fejsbok nuförtiden. Det är inte så många som upptäckt att Myspace faktiskt återuppstått och ser rätt coolt (om än förvirrat) ut.

Inga kommentarer: