torsdag 31 januari 2013

Vinteridyll


Vera Vinter 
Idyll
Album, 2012 (Sony Music)

Vi är en månad in på det nya året men det finns fortfarande en del verk från föregående år som inte hunnits med i hanteringen. Vera Vinters debutalbum lanserades för flera månader sen men passar ganska bra att ta in så här på den här sidan vintern ändå.

Vera som är bördig från Lappträsk i Norrbotten har satt ihop en melankolisk och eftertänksam skiva inte jättelångt ifrån det lätt ångestfyllda landskapet som bandet Väärt täckte upp på sin skiva Palla Orka från förra året. Det norrländska sinnelaget tycks göra sig bra i den här nordsvenska varianten av Americana helt enkelt.

Idyll hör vi milt tonsatta historier om tillvaron och minnen av tillvaro som upphört i den norrländska glesbygden. Skogen gör sig konstant påmind ungefär som för västkustartister som alltid återkommer till havet som evig metafor, inspiration och miljöbakgrund.

Vera har skrivit alla texter själv förutom den vid första hörandet märkliga sången Bjärka. Att man reagerar är kanske inte så konstigt då det stycket framförs på Kalixbondska. Det hela är baserat på en dikt som Veras farmor Hedvig skrivit en gång i tiden. Det låter speciellt för en ovan sörlänning, jag tyckte vid första genomlyssningen att det lät som isländska. Vackert, men obegripligt.

Skogen är ofta full av träd
Musikaliskt är det ganska försiktigt producerat och oftast i soft moll. Något stycke som Flora poppas det till på men det mesta lunkar på i samma form. Det är aldrig dåligt eller ointressant men blir lite jämntjockt i längden. Lätta trummor, dämpade visslingar, lite flöjt och svalt piano ramar ofta in låtarna.  Kents trummis Markus Mustonen dyker upp i Överallt och hjälper till med sången och det bryter av lite, skapar lite välbehövlig dynamik även om han inte sjunger nån jättemängd ord direkt.

Vera Vinter inomhus
När inte rena naturupplevelser eller småbygdsvardag bygger grunden till texterna handlar det mycket om längtan och saknad på en och samma gång. Bäst förklaras det här i Nåt som är på riktigt där bitarna faller bäst på plats både i text och musik. Här blir det innerligt så att alla förstår.

Mer om Vera hittar du på hennes hemsida eller facebooksidan.

Inga kommentarer: