lördag 21 november 2009

Det var nog den där osten


Bakfylla, baksmälla, fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på etanol eller annat berusningsmedel. I den här bloggposten behandlas dock just nu endast rött vin och öl.

Orsaker

Alkohol bryts ned i levern i två steg. Först från etanol till acetaldehyd. Acetaldehyden bryts sedan i sin tur ned till ättikssyra, som kroppen kan använda för att producera energi, därav ölmage. En viss mängd av den i steg ett bildade acetaldehyden bryts dock inte ned till ättiksyra utan fortsätter att cirkulera i kroppen. Acetaldehyd är en kraftig nervirritant och neurotoxin och kan orsaka stor skada i kroppen. Kroppens naturliga försvar mot acetaldehyd (och alla andra aldehyder för den delen) är cystein (en aminosyra) och glutation (en liten cysteininnehållande peptid). Dessa molekyler innehåller en sulfhydrylgrupp som är kemiskt aktiv mot aldehyder. Under sin kamp med att bryta ned aldehyder, immobiliseras cysteinet genom att omvandlas till cystin. Etanol inhiberar även insöndringen av hormonet Vasopressin vilket leder till kraftig urinbildning, något som förklarar uttorkningen vid bakfylla.

Symptom

En bakfylla kan ge ett flertal symtom. Beroende på hur kraftig bakfyllan är kan den ge följande symptom: torr mun, huvudvärk, extra känslighet för ljus och ljud, utmattning, frossa, illamående, kräkningar samt nedsatt balans. Baksmälla får man delvis på grund av att kroppen har blivit kraftigt uttorkad. Man blir också sugen på kebab.

Inga kommentarer: