fredag 21 juli 2017

Ögonblick från Semestern 2017 #7 Vadstena


Ögonblick från Semestern 2017 #7 Vadstena


Från Skänninge är det inte så långt till Vadstena. Denna stad som i så mycket fortfarande påminner om det katolska medeltida Sverige i sina imponerande fortfarande fungerade byggnader.
Slottet är praktfullt och innehåller en massiv mängd sten men den stora upplevelsen här är utan tvekan Klosterkyrkan i Heliga Birgittas gamla kloster.
Jag har nog aldrig varit inne i ett svenskt kyrkrum som tagit mig så. De flesta gamla kyrkor blev omgjorda på 1700-talet. Man spacklade vitt på väggarna och slog ut större fönster, mer vitt och fräscht så att säga. I Vadstena i Klosterkyrkan går man rakt in från gatan in i ett totalt 1400-tal med de smala kyrkfönstren i väggarna och stenen som möter en invändigt också. Nog för att jag tappade mitt religiösa sinne raskt efter att jag konfirmerats men det är omvälvande känsla att hamna i historien på det där sättet. Rakt i ansiktet med sin storlek, valv, lukt, träsniden och känsla. När vi är där spelar en liten orkester i en sidogång. Hela huset skakar. Nån vilsen kyrkvärd står sådär menlöst och vänligt som bara kristna människor kan göra och väntar på något att göra. Annars ganska lite turister.
Längst fram bakom altaret en trappa ner hittar man ett stort träsnitt från senare 1400-tal som är värt att bese också.

Borggården på Vadstena Slott

En Fasad

Vadstena centrum är trevligare och större än man kan tro

Man får stärka sig

Apoteket i gamla Vadstena stad

Vi lär oss om en lokal giftmörderska

Och så den fantastiska kyrkan då

Bilder gör inte platsen rättvisa. Det är mycket bredare till exempel

Relikskrinet 

Träsnittet på Birgitta med kompisar från senare 1400-tal

Detalj ur träsnittetInga kommentarer: