söndag 7 december 2014

Docenterna Lever


Docenterna
Konsert, Nefertiti, Göteborg 141206

Vi uppsöker klassiska jazzklubben Nefertiti i Göteborg och får reda på hur den gamla kult-orkestern  Docenterna mår nu för tiden. De mår alldeles finfint skall det visa sig

En stund efter utsatt tid då publiken är lite sendragen av sig skuttar bandet upp på scen. Påtagligt spelsugna och på gott humör. Genast dras det anekdoter om insmygande på det klassiska haket från under bandets unga stapplande punk-år och sen drar det igång.

Bandet öppnar med ett nytt spår, Södermalm som än att de flesta inte hört det ändå fungerar utmärkt som inledning. Det låter ändå klassiskt Docenterna. Vidare strösslas det mad välbekanta alster och här och där trycks något nytt spår in. Redan som tredje spår hör vi en distinkt version av Chick-e-Chack.

När jag såg Docenterna senast, det var i Hultsfred 1992 så vimlade det av gästartister i föreställningen och rapporterna från Nalen i Stockholm tidigare i höstas vittnade om det samma sak men nu i Göteborg får vi grundbandet på fyra personer med Joppe Pihlgren i spetsen på sång gitarr, Larry Lövgren på bas, Kricke Pihlgren på trummor och Jon Jeffersson Klingberg på gitarr.

En del av de gamla låtarna, framförallt de från andra halvan av 80-talet kan idag låta lite jolmigt producerade och arrangerade men här på scen 2014 blir det i den här kompakta punkpop-sättningen fullt ställ på allting.

Vi hör klassiska Bensin i Blodet, tom en acapella-version på Sven Jerrings Röst, Söderns Ros, Varma Öl och Kalla Element och nyare grejer som Dags att bli Hög och Liv i Norr.

Stämningen i lokalen är varm och det smådansas på alla sidor om den avlånga scenen. Joppe resonerar gärna direkt i enskilda samtal med delar av publiken och det hela är gott tajt.

Korta avbrott görs för de sista extranumren och efter ett gott brandtal mot fascismen spelas den ofrånkomliga klassikern från när Bandet hette Docent Död, Solglasögon. Sedan tackar bandet för sig och hälsar att vi ses i baren och med det här sympatiska bandet gör vi faktiskt det.

Schysst!

Inga kommentarer: