måndag 1 september 2014

Ögonblick från Semestern 2014 #5 Dalhalla - Kraftwerk


Konsert: Kraftwerk
Dalhalla, Rättvik 2 augusti 2014

Man får ju gå på lite konsert när det är sommar och allt och säsongens musikaliska final utspelar sig lite otippat i ett gammalt dagbrott en bit utanför Rättvik där Düsseldorfs stoltheter Kraftwerk spelar upp sig. Jag har aldrig vart här innan. Det är en storartad arena med löjligt gott ljud visar det sig när tyskarna släpper ut sina skönt stela och stinna basgångar.

Innan mörkret riktigt lagt sig dunkar The Robots ut i ett närmast Hifi-nörd-landskap av ljud som sätter sig i ben, märg och all sten omkring oss. Den här låten får vi i den senare versionen med extra blipp i takterna. Annars tar bitarna avstamp i sina ursprungliga miljöer.

Det blir ju lite Guns' and Roses-feeling i och med att det bara står en originalmedlem på scen, Ralf Hütter men han jobbar på bra vid sin bordsdator och sjunger härligt falskt mellan varven vilket bidrar till den oväntade live-känslan som bandet redovisar. Ljusshowen är ju grym också och 3D-effekterna som inte syns på bilderna här fungerar långt över förväntan.

Bandet snålar inte med hits till att börja med och drar av kända slagdängor från Computer World, The Man-Machine, Radio-Activity och Autobahn. Mot slutet även en del yngre takter. De allra första årens mer experimentella låtskatter lämnas dock orörda.

Jag slås över hur väl det fungerar och hur det när det dunkar på som bäst är helt i klass med en monoton Iggy Pop som fastnat i ett groovy riff eller en Neil Young som får feeling i någon av sina längre låtutflykter. Det är helt enkelt rockhistoria att få ta del av Kraftwerk på god volym i en gammal gruva mitt i en sommar.

Mot slutet får vi några spår från den senaste skivan Tour de France Soundtracks från 2003 och även om man förstår Ralfs enorma vurm för cykelsport och glädje över att få spela musik från plattan som de gamla originalmedlemmarna hindrade honom från att ge ut på 80-talet (det blev då bara en singel) så är den ärligt talat inget vidare i jämförelse med de äldre vaxen. Men det är bara en ytterst liten smolk i glädjebägaren. 
Situation Dalhalla innan det brakar igång

En lite surreal feeling att se Kraftwerk - I Dalarna

Vi är robotar förklarar dom
Med 3D-glasögonen på flög de här siffrorna omkring hur som helst
En av favoritlåtarna som jag faktiskt köpte på bootlegkassett i San Marino 1984

Vi får godis från stora delar av karriären

Man-Machine. Piggt som 1978

Lite skönt fjäsk med animerade inzoomningar på Dalarna på storskärm

Neon Lights

Och Autobahn förstås. Nästan lika lång som när det begav sig

Autobahn fortsätter och bandet utforskar hela rummet så att säga

Det håller nästan hela vägen

En kul tur med KraftwerkInga kommentarer: