lördag 16 juli 2011

De 10 bästa av Carry On-filmerna

Jag har ägnat delar av för- och själva sommaren med att återbekanta mig med den episka långfilmsserien Carry On.

Carry On kom i inte mindre än tjugonio upplagor mellan 1958 och 1978 och jag har här nöjet att inkomma med min egen topp10-lista på mina personliga favoriter.

Carry On är ju vad det är. Det är gubbsjukt, fånigt, omodernt, upprepande, vitsande och helt ur fas med vilken tid som helst och så är det alldeles underbart när det är som bäst. De första årens filmer är en smula teatraliska och mer klassiskt farsartade för min smak, men när sextiotalet började ana nästa decennium bortom kröken och ett par år in i dessa nya tidevarv skapades fantastisk underhållning. Så frukta inte, ta dig an det här universumet du också. Det här är alldeles för roligt för att få försvinna i tidens glömska.


#1 Carry On Doctor, 1967

Ett flertal av Carry On-filmerna kom att utspelas i sjukhusmiljö men ingen blev så monumentalt lyckad som Carry On Doctor. Humor handlar inte bara om poänger utan väldigt mycket om timing och tempo. I den här filmen nås Tati-liknande egenskaper i det sjösjuka tempot. Filmens stjärna Sid James (som för övrigt deltog i 19 Carry On-filmer) hade just haft en hjärtattack och tog det lite lugnare än i andra fall. Han spelar alla sina scener från sjuksängen men är detta till trots ändå filmens ledstjärna. Mycket stabila insatser över hela skådespelarensambeln över lag. I hård konkurrens med flera andra filmer i serien, men i slutändan den största upplevelsen

#2 Carry On Abroad, 1972

Engelsmännens egna variant på Sällskapsresan. Våra vänner tar sig till den för engelsmän så skrämmande kontinenten och hela vägen till Medelhavet till semesterorten Els Bels.
Här semestrar de på ett hotell som inte riktigt är färdigbyggt, men väl håller på att bli det medan de är där. Romantiska förvecklingar utvecklas och avvecklas, Vi tar del av naturkastrofer, sightseeing, solsting och mild fylla i ett mycket gott tempo.
Färgstark film, en nybyggd hotellbar 1972 såg ut som en bar skall göra.


#3 Carry On Camping, 1969

Antagligen den mest kommersiellt framgångsrika filmen i serien och av engelsmännen själva mest ihågkommen för att Barbara Windsor gymnastiserar så hårt att behån flyger av och landar i ansiktet på Kenneth Williams i rollen som flickskolelärare. Men filmen arbetar på många fler plan än så. Här är inte en död stund. Det är ett evigt rantande efter flickorna i tältet bredvid och ett annat par har fått nattgästen från helvetet i sitt tält. Roligt rakt över.


#4 Carry On Loving, 1970

I den här episoden driver Sid Bliss (Sid James) och Sophie Plummett (Hattie Jacques) en äktenskapsbyrå. De har dock inte lyckats gifta sig själva efter alla år och Sid har fullt upp med att försöka ragga på andra brudar. Äktenskapsbyrån är mycket sofistikerad och använder sig av 1970 års modernaste datateknologi, eller något som påminner om det i alla fall. Det är snygga fronter och bandmaskiner, men databearbetningen sker i slutändan högst manuellt.
Allting går naturligtvis åt pepparn och slutscenerna förbrukar imponerande mängder av tårta på klassiskt manér.

#5 Carry On Girls, 1973

Den sömniga hålan Fircombe på den engelska sydkusten har problem. Man lyckas inte locka några turister. Det regnar alltid och finns inga attraktioner men då slås kommunalrådet Sid Fiddler (Sid James) av idén att anordna en skönhetstävling för att få lite ljus på tillvaron.
I staden finns naturligtvis en grupp kvinnosakskvinnor som bestämmer sig för att sabotera tillställningen. De börjar med att elda upp sina underkläder som man gjorde på den här tiden vilket föranleder assistans av manliga brandmän för att inte klubblokalen skall brinna ner helt. Efterhand tar sig dock aktiviteterna och skönhetsmissarna får anledning att både klia sig och nysa okontrollerat. Kvinnosakskvinnorna leds av mormor i Absolutely Fabulous (June Whitfield)

#6 Carry on Behind, 1975

Campingresan 1969 gick så bra så sex år senare gör man en till. Den här upplagan når inte riktigt samma höjder som föregångaren men är riktigt rolig av och till. Nu bor man inte bara i tält utan även i husvagnar och dessutom företas en arkeologisk utgrävning på campingplatsen ledd av Professor Roland Krump (Kenneth Williams) och hans ryska heta assistent. Campingägaren själv, Major Leep (Kenneth Connor) är mest ute efter att ragga på andras fruar och råkar av misstag hyra in en strippa till helgkvällens kabaret. Kenneth Connor kan förresten kännas igen som Monsieur Alfonse i tv-serien 'Allo 'Allo


#7 Carry On Matron, 1972

Nu är vi tillbaka i sjukhusmiljön igen. Sid Carter (Sid James) har tillsammans med sina kumpaner en djävulsk plan som går ut på att göra inbrott på sjukhuset och stjäla p-piller för att sedan sälja dessa i länder där sådana inte är tillåtna. Samtidigt på sjukhuset skall en del barn födas som tar en väldig tid på sig vilket leder till att de äkta männen mer eller mindre lever i väntrummet. Romanser spirar och utvecklas, ibland utan att alla inblandade parter förstår detta. En Doktor förstår ingenting, en annan klättrar på tak och drar av kläder på en sjuksköterska samtidigt som han skrämmer en annan. Full fart.


8# Carry On At Your Convenience, 1971

Det här är den mest kontroversiella av alla Carry On-filmer och också den som drog in minst pengar. Anledningen är inte dåliga vitsar, gubbighet och halvnakna brudar i parti och minut utan det faktum att filmen tar stark politisk ställning mot fackföreningar. Ett mycket konstigt ideologiskt val kan tyckas då man kan tänka sig att huvuddelen av den tänkta publiken tillhörde arbetarklass och således var starkt förankrade i fackföreningsrörelsen (Vi snackar om 1971 här). Filmen är hursomhelst ändå riktigt rolig den politiska ståndpunkten till trots. Det är också roligt att se hjälten Geoffrey Hughes i rollen som arbetaren Willie. Hughes är vi ju annars vana att se som Onslow i Keeping up Appearances/Skenet bedrar


#9 Carry On Cleo, 1964

Jag var tidigare inne på att jag inte gick loss fullt lika mycket på de tidigaste Carry On-äventyren, men den här platsar helt klart på listan. Här hittar vi det välbekanta gänget i historisk miljö i en historia löst baserad på kärleksaffären mellan Mark Antony (Sid James) och Cleopatra (Amanda Barrie) Även den samtida miljön på de brittiska öarna tas upp där man enligt Carry Ons evolutionslära just uppfunnit hjulet (fyrkantigt, men ändå) samt bor i grottor och lattjar runt som schimpanser ungefär. Ordlekarna är mer subtila på den här tiden (1964), så det gäller att hänga med, men kul är det

#10 Carry On Up The Khyber, 1968

Även här har vi förflyttat oss i tiden, den här gången till det koloniala 1800-talet och scenen är Indien/Pakistan/Afghanistan-ungefärliga länder. I själva verket förflyttade sig Carry On-inspelningarna sig längre bort än i någon annan film. Utomhusscenerna är rent av inspelade i Wales (!) Det är en lite ojämnare historia än de flesta filmerna nämnda ovan, men av och till är det lika bra som vanligt och scenen där den koloniala aristokratin fullföljer sin middag med ackompanjerade orkester under en fullskalig attack från de lokala fienderna med artilleri och allt är en klassisk scen i filmhistorien som sådan

Inga kommentarer: