onsdag 29 december 2010

Filmåret 2010


Jag går vidare i sammanfattningens tecken och passar här på att sammanställa de största stunderna inom filmens värld under 2010.
Då min konsumtion av samtida film som vanligt varit av den mer sparsamma arten tar jag här upp filmer som jag sett nu under 2010, även om de i de flesta fall spelades in för åtskilliga årtionden sedan. Och som i inslaget runt musik i inlägget innan tar jag tag i de 20 största höjdpunkterna utan någon särskild rangordning eller annan sortering. När det finns länkar jag till Youtube eller något annat där man kan få se ett litet klipp eller så

Gainsbourg, Frankrike, 2010
YOUTUBE 1 | YOUTUBE 2
Biografier är alltid vanskliga. Att sammanfatta ett liv på ett par timmar låter sig sällan göras utan att viktiga saker fattas eller att det blir väldigt "hattigt". I Gainsbourg lyckas de dock ovanligt bra med att visa historien om Serge Gainsbourg genom hans märkliga och innehållsfulla liv.

Frogs, USA, 1972
YOUTUBE
Klassisk ECO-horror som inte bara innefattar hotet från grodorna. Människor blir även attackerade av ormar, ödlor, alligatorer och inte ens sköldpaddorna går att lita på

EL Topo, Mexiko, 1970
YOUTUBE
Det tog ett tag innan jag tog tag i den här och man får väl säga att juryn har inte kommit tillbaka än med sitt utslag om man säger så. Men hur som helst är det imponerande att en film som har 40 år på nacken fortfarande kan förvåna, förvirra och äckla som El Topo gör.

Attack of the Puppet People, USA, 1958
YOUTUBE
Ond docktillverkare med trassliga relationer i bagaget krymper ner människor och tvingar de att dansa och festa som om det vore 1959.

Soylent Green, USA, 1973
YOUTUBE
I framtiden bor det 40 miljoner människor i New York. Många bor i trappor eller i en övergiven kyrka. Alla äter kex och kvinnor har blivit reducerade till "möbler". Inte en död stund alltså.

The Snow Creature, USA, 1954
YOUTUBE
En expedition bestående av en rasistisk botanist och en alkoholiserad läkare tar sig till Himalaya där de hittar Yetis. De mördar en del och tar med sig en till Los Angeles. Naturen har sin gång. Los Angeles och Yetin fungerar inte så bra ihop.

Zardoz, England, 1974
YOUTUBE
När Sean Connery pensionerade sig från Bond-rollen var det här det första han tog itu med att skådespela vidare i. Connery spelar en vanlig mördare och våldtäktsman i nådens år av 2293 och kommer något på spåren. Han ser lite annorlunda ut än vanligt i flätor och röda blöjor.

Night of the Lepus, USA, 1972
YOUTUBE 1| YOUTUBE 2
Kanske kronjuvelen av all ECO-horror som någonsin spelats in. Människan står öga mot tass med kanske det mest skräckinjagande av alla djur - Kaninen

Sleeper, USA, 1973
YOUTUBE
Innan Woody Allen helt fastnade i "par-i-New-York-som-mår-dåligt-"-facket gjorde han en del mer fantasifulla och minnesvärda filmer. I den här sövs han ner till en operation och vaknar 200 år senare i en värld han inte helt förstår. Men framtidens teknologi baseras fortfarande på stora rullbandspelare och män med polisonger. Framtiden var alltid snygg på 70-talet.

Nuts in May, England, 1976
YOUTUBE 1 | YOUTUBE 2 | YOUTUBE 3
Lite fusk här då, för jag såg faktiskt den här på filmklubb i början av 90-talet, men vilket kärt återseende. Camping har aldrig framstått som så vidrigt på film tidigare, åtminstone inte om man inte campat i närheten av Keith och Candice-Marie.

Rhinoceros, USA, 1974
YOUTUBE
Teaterpjäs från början, här i filmversion men fortfarande en märklig historia om en tillvaro i en stad där människor en efter en förvandlas till noshörningar. Innan de blir noshörningar pratar de mest om att bli noshörningar, och så dricker de en hel del.

Mysterious Island, USA, 1961
YOUTUBE
En samling nordstatssoldater rymmer från ett sydstatsfängelse under amerikanska inbördeskriget i en luftballong och blåser bort över havet till en enligt belägen ö bebodd av jättekrabbor och jättebin bland annat. Snart anländer ett par skeppsbrutna kvinnor som sätter piff på grottan och även Kapten Nemo har ett finger med i spelet.

Logan's Run, USA, 1976
YOUTUBE
Dystopiskt mästerverk om en framtid där människor lever i en stor bubbla, bokstavligen, och ingen tillåts leva efter att de har fyllt 30. Men det finns såklart rebeller, och hopp.

The Giant Claw, USA, 1957
YOUTUBE
En fågel stor som ett rymdskepp uppenbarar sig i norra Kanada. Först attackerar han mest fransktalande skogshuggare men efter att modet växer drar han sig inte för att att attackera vad som helst. Scenerna när han först äter upp Empire State Building för att sedan ge sig på FN-skrapan är inget annat en ren filmhistoria.

Aleksandr Nevskiy (Alexander Nevsky), Sovjetunionen, 1938
YOUTUBE
Sovjetiskt pedagogiskt patriotiskt drama inför det stundande världskriget. Jovialiska ryssar jagar svenskar, tyskar, hunner och ryska flickor med flätor med bakgrund av ett 1200-tal som aldrig har dåligt väder.

The Wicker Man, England, 1973
YOUTUBE
Hedniskt horrordrama på enslig ö. Fick en remake med Nicolas Cage på 2000-talet, men den kan fort glömmas, originalet å andra sidan är en riktigt bra historia, snyggt fotad trots enkla och snåla förutsättningar och otroligt stark och passande musik.

The Alligator People, USA, 1959
YOUTUBE
En man försvinner från ett tåg och hans fru vänder upp och ner på hela 50-talet för att hitta honom. Spåren leder till ett träsk där mystiska experiment utförs och folk blir både gröna och hårda i ansiktet.

The Navy vs The Night Monsters, USA, 1966
YOUTUBE
En expedition som exepiderat sig på sydpolen mellanlandar på ö utanför Sydamerika. I sitt plan har de med sig växter de hittat under isen på Sydpolen. Här i varmare klimat börjar det röra på sig bland proverna vetenskapsmännen har med sig och ingen går längre säker. Även hundar och värmepannor anfalls av de egensinniga träden.

The Mole People, USA, 1956
YOUTUBE
En arkeologisk expedition gräver lite håglöst i en mesopotamisk bosättning när de plötsligt hittar ett sumeriskt tempel på ett berg. Inne i berget hittar de dels ett albinofolk som inte sett folk på tusentals år och dels ett mullvadsfolk som lever i ett masochistiskt förhållande med albinosarna.
Rättframma amerikaner som arkeologerna är, så klantar de naturligtvis till allting.

Tropic Thunder, USA, 2008
YOUTUBE 1 | YOUTUBE 2
Det här något så ovanligt som en lyckad krigs-spoof-rulle från senare datum, och med, håll i er, Ben Stiller i en av de ledande rollerna. Men showen stjäls helt av Robert Downey Jr som gör sin livs roll som plastikopererad svart australiensare med pretentiösa skådespelarprestationer.
Det här är roligt på riktigt. och Tom Cruise spelar sig själv bättre än han gjort på länge.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gott nytt år, Världens bästa Berntsson! Bra lista, även om jag typ bara sett 2 av dem! :) Men den med grodor verkar ju helt galen - men jag tror inte Tommy skulle uppskatta den då han inte gillar grodor alls.