tisdag 30 april 2019

En helkväll på Skansen Kronan - Dan Viktor, Philip Fritz och Orkan


Dan Viktor
Philip Fritz & Republiken
Orkan
Konsert, Skansen Kronan, Göteborg, 26 april 2019

Vi fick konsert i triss i historisk miljö av den rätta stenen i helgen som gick.

På minst sagt anrika anläggningen Skansen Kronan i centrala Göteborg närmare bestämt. Fortifikationen som började anläggas redan på det glada 1680-talet och som stod klar 1700 jämt.


Bara att titta på själva fästningen är en begivenhet i sig men den här fredagen med en välsorterad bar med alert personal och tre band på scen är det en än mer av en fullträff.


Skansen löste sin uppgift på sin tid i att hålla dansken borta som var ett stort problem då. Nu tar man sig upp för samma trånga trappor som knektar och artillerister en gång gång gjorde men nu i lugnare syften. Skansen är publik för såna här sköna arrangemang som i kväll


Först ut på scen är unga bandet Orkan som är en helt ny bekantskap för mig. Sin ungdom till trots har de fastnat helt i musikscenen från det tidiga 70-talet med allt vad det innebär av ljudbild och politisk grundsyn.


En samling damer på gitarr, saxofon, bas och trummor och en herre på gitarr som enligt uppgifter flytt glesbygden i Borås för att söka lyckan i Metropolen Göteborg. Det har gått så bra att turnerar friskt av och till runt om i landet och i central-Europa.


Det har skapats en fin scen inklämda mellan autentiska kanoner som glömts kvar från tiden man sköt prick på danskar med dem. Orkan pendlar fint mellan gamla influenser. Inget en dag yngre än 1973.




Efter den milt sagt proggiga stunden med Orkan inklusive text med tidstypiska rädslor för polisen presenterad är det dags för nästa akt. Det är Philip Fritz, ikväll förstärkt med kompbandet Republiken.


Jag har som sagt bara sett Philip i trubadurformen innan med honom själv och en akustisk gitarr. Den här kvällen får han spela ut registret mot mer regelrätt rock även om en och annan ballad släpps fram också.


Det låter mycket bra och som vanligt landar intrycken halvvägs mellan en väldigt ung Thåström och en pigg Håkan Hellström. I några av de mer elektriska stycken noteras också ett tonspråk inte eoner ifrån hur en Winnerbäck lät live för 10-15 år sedan men han har ändå sin egna grej. Lika Göteborgsk som Albert & Herbert fast han inte är härifrån från början (men det var ju faktiskt inte "Albert" heller om man skall vara noga)


Philip sjunger som vanligt om kranar, hamninlopp och olycklig kärlek. Det låter gott med ett bra bett i setet.

Det blir väldigt varmt i lokalen denna ovanligt somriga april-kväll så det är bra att man i den runda lokalen aldrig befinner sig långt från den trevliga baren.


Sedan är det dags för Dan Viktor. Kvällens mest meriterade artist. Orkan och Philip har släppt varsin LP på vinyl och allt med Dan har hunnit med en hel bunt sedan debuten 1999.  Han har även tolkat Johan Johansson och producerat skiva med Ewert Ljusberg för att nämna annat. Han är också involverad i den klassiska skivstudion Nacksving i Göteborg där mycket av allt det vi hör ikväll har fått spelas in på skiva tidigare.


Dan som numera huserar i Hälsingland har för kvällen tagit med sig två musikanter därifrån. Det är två lurviga äldre herrar varav den ena pendlar mellan bas, gnugg på gitarr i knät och ko-klocka. Den andra har parkerat sig bakom ett trumset extrautrustat med allehanda rör och andra tingestar som det ibland skapas extra teatraliska ljud på.


Det låter inte så vis-aktigt som man skulle kunna tro. Temat för den nya skivan är musiksättningar av Nils Ferlin-poesi. Det blir riktigt demoniskt mellan varven.


Dan spelar akustik gitarr inkopplad i en hel del eko-pedaler så det låter väldigt speciellt. I en låt hörs plötsligt en keyboard-slinga som jag får svårt att förstå var den kommer från först men det visar sig att de involverat ljudteknikern att agera fjärde musikant som lirar mini-synth med en hand samtidigt som han rattar ljudbord med den andra. Något jag aldrig sett på en konsert innan får jag säga.


Förutom Studion Nacksving och några kulturföreningar så är en stor anledning till att sådana här kulturella arrangemang kommer till skott den här damen, Cathiz Sandström Ulinder. En riktig filantrop på det lokalmusikaliska planet. Ständigt med nya roliga projekt på gång. Stort tack till dig Cathiz för allt du hittar på för att stödja det vacklande kulturlivet i staden!


Det är en härlig och svettig kväll uppe på Skansen Kronan och mellan banden går vi ut och tittar på Haga och Linnéstaden som glittrar nedanför kullen. När vi lite för jovialiskt tar med oss ölen ut i rena farten blir vi injagade av artiga och trevliga bartenders som rycker in som ordningsvakter. Så var det säkert runt år 1700 också. "Man får inte ta med sig öl ut från borgen..."

Mer av det här igen. Snart. Hemskt gärna.


Inga kommentarer: