tisdag 26 februari 2013

The Stars (Are Out Tonight)

Så där ja.

Det har vart en hård arbetsdag. Hård på det sättet att det dröjt så länge innan man fått komma hem och lyssna ordentligt på David Bowies andra singel The Stars (Are out tonight) från kommande nya plattan The Next day som snart, snart, snart snart är här (8 mars).

Jag har fått smita åt mig en titt och lyss i mobiltelefonen under dagen, eller på jobbskärmen när tillfälle getts. Med uselt ljud i jobbhögtalare eller i trötta microlurar.

Men nu är jag hemma och får bearbeta med riktigt ljud i lugn och ro.

Jag hör 66 år gammal Bowie ånga på förvånansvärt bra. I gott tempo med klassisk elgitarr och basgång och hummande saxofonstötar i bakgrunden. Någonstans i mellan 80-talet och det sena 90-talet i ljudet. Innerlig i sången, entusiastisk rent av. På väg någonstans i vanlig ordning, framåt i full fart, som alltid.

Videon är någon sorts blandning av kvalitetsfilm á a la David Lynch, ett queer-manifest och ganska spånigt 80-tals drama på samma gång. Det är dock Flora Sigismondi som gjort den,  känd för Marilyn Mansons video till The Beautiful People och Björks I've seen it All till exempel. Hon gjorde även Bowies Little Wonder 1996.

Även om det är fantastiskt roligt att se Bowie spatsera omkring i snabbköpsbutiken eller hänga hemma i TV-soffan i en härligt ful gul kofta tar filmen lite för mycket plats från låten.

Mitt tips är att bara först titta på videon en 10-20 gånger sådär i rask följd för att sedan mer hårdnackat fokusera på enbart musiken för sig. Och det kräver en HiFi-anläggning av någon sort. Spela högt. Försvinn. Försvinn in i dimman som är David Bowie.

Snart är det mars, snart.


Inga kommentarer: