torsdag 26 april 2012

En ny singel med Frida Selander


Frida Selander
Mountains Define You
Singel, 2012

Ah, den lille vännen singeln. Man får något nostalgiskt i sinnet bara genom att tänka på den. Två låtar på en bit plast.  Två kompisar med sig hem i en liten påse. Den välartade A-sides-vännen och den bångstyrige lite märklige B-sides-vännen. Vännen på den andra sidan var ibland en version av A-vännen i instrumental tappning men oftast en lite osocial historia som inte fick vara med och leka någon annanstans.

Nuförtiden är den lille singeln digital. Det är fråga om två filer och en bild snarare än en liten fysisk plastbit i ett fodral, men det är likt förbannat en singel.

Igår släppte Frida Selander en ny singel, En singel av den digitala modellen och likt vind sprids den över de digitala etermedierna. Snabbare än en sjutummare kunde rulla nerför hela Stigbergsliden. 

Två låtar får vi. På ovansidan hittar vi Mountains Define You och på den andra sidan ligger Geography. A-sidan knyter an till det lite styltigt storbritanniska tilltalet vi hörde en del av på 2011 års  LP  Try Again Baby som jag la ut texten om i en tidigare recension. Som på fullängdaren hör vi generös Pub-Pop med snygg instrumentering och självsäker sång. Musik som lika självklart kan porla ur en transistor på en bensinmack som ur ett alldeles för dyrt soundsystem på ett hippt café. Munspel och genomförande får mig åter igen att tänka på det gamla insomnade bandet The The och nu också med inslag av ett annat band som kallade sig Gene som ingen vettig människa kommer ihåg längre.

Även om Mountains Define You är en trevlig trudelutt infinner sig den stora upplevelsen på spår två. Geography är en ingen Front 242-cover utan ett stycke som lite otippat tar avstamp i ett avslappnat AC-DC-riff (Tänk Hells Bells) och sedan går över i skön körsångsorienterad amerikansk hippie-rock. Textmässigt avhandlas det geografiska avstånd mellan norrländska metropoler som Lycksele, Arjeplog och Täfteå. Om det är en känslomässig karta som ritas upp med samhällena i norr som metaforer eller bara är glesbygdsromantik är svårt att avgöra, men bra är det när Frida bryter ny intressant mark och hamnar i helt andra regioner än tidigare.

Mer om Frida hittar ni på hennes hemsida.

Inga kommentarer: