lördag 5 februari 2011

Grön musik på svarta tangenter


Anna Hamilton
Black Keys
Album, 2011

För en vecka sedan recenserade jag Showroom of Compassion av det amerikanska Cake och jag tog där upp de gynnarnas miljöengagemang, med solenergi och miljövänligt tryck på omslag och annat ansvar för jordens fortbestående och hållbar utveckling. Nu kommer en svensk variant på samma tema i och med släppet av Anna Hamiltons debutplatta Black Keys.

Anna Hamiltons skiva har inget traditionellt omslag i plast eller hård papp utan skivan är invirad i ett mjukt miljövänligt papper som inte innehåller några plaster eller farliga ämnen. Pappret är baserat på kalciumkarbonat som är helt ofarligt för människan vilket gör att fodralet kan komposteras om man så vill tillsammans med andra ofarliga hushållssopor när man tröttnat på skivan. (Själva CD-skivan är dock av den vanliga sorten och för sopsortering av den får man kontakta lokala myndigheter för besked om korrekt avfallssortering)

En kul gimmick är det band i papper som omsluter fodralet som är impregnerat med vallmofrön som enligt Hamilton skall gå att plantera rätt och slätt som det är och inom några dagar skall det växa upp lite blomster som ytterligare förhöjer den miljövänliga upplevelsen.

Just det ja, det var musik med i paketet också. Inuti det mjuka pappret hittar vi som sagt en CD-skiva som är Anna Hamiltons debut i albumformen. Hon har tidigare gett ut en EP kallad Captured, men nu får vi alltså ta del av Anna i det klassiska LP-formatet.

Hamilton, från grunden stockholmska hamnade i Umeå och utbildade sig till dietist och tog även raskt del i stadens musikliv vilket ledde till en serie konserter i de nordligare delarna av vårt land. Hon har bland annat deltagit på Trästockfestivalen i Skellefteå och på Umeå Open för att nämna några spelningar. Nya skivan är inspelad i en studio i Umeå och man har använt sig av second-hand-instrument och elektriciteten för att driva studion har sin källa i bergvärme och vindkraft. Nu har hon dock flyttat tillbaka till Stockholm och gör sig redo att erövra sörlänningarnas Sverige också.

Black Keys bjuder på 10 sånger med text och musik genomgående skriven av Hamilton själv. Musiken utgår från Annas sång och piano och ramas in av ett rappt kompband som trakterar vanliga pop-instrument samt en del maskiner som lämnar små skruvade ljud ifrån sig. Man hör en del elektronik på skivan, men det tar aldrig överhanden som det gör på många av Annas jämnåriga kollegors motsvarande verk, utan vad vi får är Pop rätt och slätt med utgångspunkt i ett piano som dock hamnar långt bak i produktionen många gånger.

Hamilton sjunger på engelska med en klar stämma som för tankarna till en mindre tankspridd Laleh eller en mer seriös Miss Li. Men vi hör inga knasigheter utan skivan karakteriseras av ett lugnt allvar. Sången Fruit Cakes drivs fram av pianoslingor likt de som det pianodrivna bandet Keane brukar bjuda på och i No ability har bandet lyckats tämja en EKG-maskin till att ackompanjera den övriga instrumenteringen.

Roligast blir det när pianot får en mer framträdande roll som i Socialize där Anna även hittar de lägsta agenterna att spela på som ger sången lite mer tyngd. En tassande elgitarr hittar in fint i arrangemanget. Eller som i Mrs Lack of Time där både text och piano uppvisar mer svärta mot en fond av en takt i reggae-dub-format. När det däremot skall göras närapå disco som i Grey Concrete fungerar det dock inte lika bra. Här är vi lite för nära melodifestival för min smak. Samtidigt låter inledande One Day allt lite disco den också, men i det fallet är låten större än arrangemanget.

På det stora hela har vi här ett välspelat och lättsamt producerat album som säkerligen kommer att låta höra av sig i melodiradion samt på stillsamma förfester.

Skivan släpps i mars och detta manifesteras med en release-fest på Debaser i Stockholm just den 11 mars.

Befinner man sig i norra Sverige i februari månad kan ta del av Anna Hamilton på turné redan innan release-festen enligt följande turnéschema:

10/2 Wilhelmina
11/2 Hemavan
12/2 Tärnaby
18/2 Kittelfjäll
19/2 Borgafjäll
4/3 Sorsele
5/3 Ammarnäs
7/3 Malå
9/3 Klimpfjäll
10/3 Saxnäs

Mer info hittar på den officiella hemsidan

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, vad härligt att musikerna även Go green! Kul! Ska jag skriva om helt klart! Mogwai 1 april?