Herrgårdsglögg LakritsDryck 15%, Systembolaget
Som den
connoisseur av det glödgade röda vinet undertecknad är känns det alltid trevligt att avbryta den årliga novemberdepressionen med ljuspunkten i något varmt och rött i en kopp.
Varje år presenteras det nya varianter på den dryck som inom allmän folktro går under benämningen
Glögg här i Sverige
I Tysktalande länder serveras vintertid
Glühwein som är ett varmt kryddat vin. I engelsktalande länder talar man om
mulled wine. I Frankrike och Schweiz kan man få
vin chaud 'varmt vin', i Italien
vin brulé (som är franska för 'bränt vin'), i Rumänien
vin fiert, i Serbien
kuvano vino, i Polen
grzane wino, i Slovakien
varené vino, i Ryssland
глинтвейн, i Tjeckien
svařené víno, i Slovenien
kuhano vino och i Ungern
forralt bor.
Sverige är naturligtvis ett föregångsland i ämnet, inte minst då vi alltid haft gott om den naturliga råvaran
kyla som varmt vin gör sig så bra ihop med. Vi har även alltid hållit oss långt fram i utvecklingen av nya modeller av detta varma guld. Vi var säkert först med att hitta på en alkoholfri glögg, liksom en vit glögg, eller glögg på jordgubbar och fan vet vad.
Nu ser vi oss dock omkullsprungna i utvecklingen av Norrmännen som som i Sverige lanserar sin besynnerliga Lakritsglögg.
Jag offrar mig och ger mig itu med drycken som levereras i ett sympatisk 75 centiliters flaska med en tilltalande etikett med en monokrom design i stilrent svart och vitt.
Innehållet värms försiktigt upp och hälls med fördel upp i en svart kopp som tillsammans med flaskan skapar ett trevligt möblemang på bordet.
En första klunk ger inga direkta associationer till klassisk glögg, snarare som en näve varmt godis. En klunk till ger inte smaklökarna mer att brottas med. Det smakar lakrits, det smakar väldigt mycket lakrits och något ohyggligt sött.
Det är så sött att diabetiker som befinner sig på flera kvarters avstånd vrider sig i spasmer bara av ångorna som tar sig ut genom nyckelhål i dörrar och färdas över novembernattens gårdar och gator.
Etiketten på flaskan meddelar att det är fråga om Glögg som är smaksatt med lakrits. Det är lögn. Det här är lakrits som är ytterst sparsamt kryddat med rödvin och det tar en stund innan polletten ramlar ner, det smakar som varm
Lakritspuck, med en aning sprit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar