måndag 27 augusti 2018

Ögonblick från Semestern 2018 #6 Eksjö


Ögonblick från Semestern 2018 #6 Eksjö


Efter Falkenberg korsar vi smålanden och tar en grundlig titt på trästaden Eksjö.
Här har jag aldrig varit förut. Eksjö är en onormalt väl bevarad trästad med ovanligt många hus kvar sedan 1500- och 1600-talet. Det är en mycket fin liten stad. Närbelägna Nässjö som är ungefär lika stort men som knöts till järnvägen när den kom industrialiserades på ett helt annat sätt än Eksjö och därav ser den ut som en spya i jämförelse med grannstaden.

Det finns en gruppering sådana här akterseglade småstäder runt om i landet. Städer som aldrig knöts upp till järnvägsnätet och helt stannade i växten och i utvecklingen. Städer som längre i tiden tillbaka hade betydelse men sedan nästan glömdes bort. Mariestad, Arboga, Söderköping, Skänninge eller Hjo är andra sådana städer. Saken är den att man trivs så mycket bättre på sådana här ställen. Speciellt om sommaren då dessa städer kapslas in i grönska från träd som aldrig varit i vägen och har behövt huggas ner. Ofta rinner långsamt vatten genom små kanaler genom de centrala delarna och gatorna är utförda i gammaldags gatsten. Något så enkelt som att stilla dricka en pilsner på en tyst uteservering i sommarkvällen blir så mycket behagligare än säg, i Skövde.

Vi tar in på vandrarhem som är byggt i samma gamla stil som allt annat

Vandrarhemmet

Vi badar i en sjö alldeles intill stadscentrat och badet är helt okej. Gräsplatte-beach som det blir så här i inlandet. Campingen med tillhörande servering och minigolfbana och sight-seeing-tåg visar sig dock vara hysteriskt religiöst. Man provoceras av uppställda kors och jesus-citat uppspikade på träd överallt. Otäckt men fascinerande ändå på nåt sätt.

Om kvällen går vi på krogen. Det finns ganska många att välja på trots att staden inte är så stor. De stänger dock väldigt tidigt. Lite molokna blir vi när vad vi tror är sista anhalten Stadshotellets bar hänger upp stängt-skylten redan klockan 22. Vi hittar dock en fantastisk kvällsöppen brasiliansk bar som blir kvällens räddning. De blir så glada att se oss att de bjuder på starksprit till ölen. Vad som drivit den sydamerikanska familjen till att öppna en bar just här kan man ju fundera på. Eller så kan man bara sätta sig i den 30-gradiga kvällsvärmen och trivas.

Bakom vandrarhemmet rinner en kanal. Lågt vatten i sommarvärmen dock

Kanalen rinner vidare till en Småländsk-Kinesisk pub

Här hittade vi klassisk svensk kinesmat. Som den var förr i tiden

Så här ser det ut runt om

Här låg någon bar till

Goda trähus

Sjön var som sagt okej men området i övrigt var inget för oss satanister

Vi köpte billiga jordgubbar på torget - De smakade ingenting

En annan kanal-vy längre bort

Den bästa brasilianska baren i hela Småland - Rila's

Inga kommentarer: