lördag 28 februari 2015

Stefan Sundström och Æ på Stadsbiblioteket i Göteborg 2015


Stefan Sundström & Æ
Eftermiddagskonsert, Göteborgs Stadsbibliotek 28 februari 2015

Jag har skrivit flera gånger tidigare om Stefan Sundströms tillfälliga landsflykt till grannlandet Norge och de skivor i hans namn som tagit prägel därav. Förra året lanserade Sundström sin bok Stefans Stora Blå som än mer redovisar upplevelserna där med fokus på vackra naturbilder, matrecept och tankar kring det politiska och industriella läget i världen. Just fiskebeståndet och det svåra läget för småskalig matproduktion är punkter Stefan resonerar kring i boken.

Nu i år åker Stefan landet runt och pratar om sin bok. Han har med sin fiskar/artist-kompis Æ som får chans att spela sina egna låtar som han fått hjälp av sin svenske kompis att få översatta till svenska språket. Stefan läser en del utvalda stycken ur boken och så varvar de med någon låt imellanåt. AE som han kallar sig i Sverige har precis släppt sin svenska platta och låtarna med sina texter ofta med innehåll präglat av havet och sjöfart ramar in högläsningen fint. Stefan stöttar även med en mystiskt falsettartad körsång och de får fram ett gott ljud för en gladlynt lite oväntad stor publik i bibliotekstrappan.Mot slutet tar Sundström över gitarren (De reser lätt och har bara en med sig) och får dra några egna låtar också. Han klipper den fladdrigaste versionen på Amors Pilar som jag nånsin hört och följer upp det med en riktigt taggad Alla ska i Jorden. Jag fångade en minut av den som ni kan se i ett klipp längre ner.

Efter Stefans solo-urladdning kommer AE tillbaka och de gör en sista låt. Norrmannens  Låt Alla Gamla Drömmar Dö som så här som förstagångsintryck känns som den starkaste av hans verk. En senare genomlyssning av plattan visar dock att det finns mer gott att hämta på den om än att det behöver lite tid att sätta sig. AE har en mer försiktig sångstil än vad tex. Stefan har men besitter ett gott nordnorskt vemod och goda melodier. Den lite brutna norsksvenskan gör sitt till också.

Kolla upp plattan, den heter AE rätt och slätt och finns här| SPOTIFY


Inga kommentarer: