onsdag 24 februari 2010

Berntsson går i tryck

Ur Miljömagasinet nr 7/2010, pappersutgåvan

Känslan att få debutera i Gammel-media i nådens år av tjugohundratio är stark och fin.
En riktig tidning är ändå en riktig tidning. Extra stolt blir man över att få dela utrymme med tillexempel en artikel om Coca-Cola-orienterade mord på fackföreningsanlutna arbetare, ett ämne som alltid legat mig varmt om hjärtat att få spy ur mig galla över.

Vidare i Miljömagasinets senaste utgåva hittar vi verk av den klassiske serietecknaren Robert Nyberg, Palestina-frågan ur ett adekvat perspektiv, resereportage från Marocko och Väst-Sahara samt protester mot kärnkraft som inte får en spaltmillimeter i vanlig press för att nämna några exempel.

Här Information om hur man prenumererar.

Framsida

Några av nyheterna i nästa nummer 8, 26 februari 2010

Fler får asyl
Ett domslut har öppnat dörrarna för att fler som flyr från krig får stanna i Sverige. Det har bidragit till att Migrationsverket skrivit upp sin prognos för hur många som väntas söka asyl under 2010.

Ny evolution
Med enkel plantförädling har en forskare fått fram bönor som lättare tar upp fosfor ur marken. Rotsystemen är basen till den andra Gröna revolutionen som kan hjälpa världens fattigaste bönder, menar forskare.

FN:s klimatchef avgår
Det blev inget bindande klimatavtal vid FN-mötet i Köpenhamn i december och chefen för FN:s klimatsekretariat, Yvo de Boer, som i fyra år arbetat hårt för att främja en överenskommelse, har fått nog.

Förbud mot klusterbomber
I augusti träder den internationella konventionen som förbjuder bruket av klusterbomber i kraft. Men USA, som historiskt sett varit en av de största användarna av klustervapen, står fortfarande utanför avtalet. Även Kina, Ryssland, Indien, Pakistan och Israel står utanför avtalet.

Vinterhatarna vägrar kyla
Vinterhatarklubben startade 1987 efter en vinter som påminner om den nuvarande. Vid varje höstdagjämning samlas klubbens medlemmar till årsmöte och upprättar då en överlevnads- och en katastrofplan för den kommande vintern.

Teater om livet på anstalter
Lo Kauppi gör våren 2010 regidebut med uppföljaren till dundersuccén Bergsprängardottern som exploderade. Hon har även skrivit manuset, som växt fram ur samtal med interner och vårdare på Hinsebergs och Ystads anstalter.

Ny bok av Al Gore
Al Gores nya bok Vårt val tar vid där En obekväm sanning slutade. Med utgångspunkt i toppmöten och oberoende forskning presenterar han de globala strategier som krävs för att rädda klimatet.

Rädda maten, rädda världen
Svenskarna slänger i genomsnitt en tredjedel av maten de köper. Samtidigt går det åt 3,6 gånger Sveriges yta för att producera den mat vi konsumerar. Om det kan man läsa i boken 100 sätt att rädda maten av Annica Triberg.

Inga kommentarer: