måndag 4 januari 2010

Jag har blivit Spotified

Alf är representerad på den inte helt nya musiktjänsten Spotify

Med blandade känslor har jag sent om sider blivit med Spotify. och det är just med blandade känslor. Nu sitter man här och klickar på sida upp och sida ner på musik man aldrig ens tänkt sig att få ta del av som till exempelvis "Snålhet är värre än brännvin" med Alf Robertson för att nämna ett vilt exempel.
Det är naturligtvis väldigt roligt och käckt och snabbt men samtidigt lite bittert att hitta samlingar med obskyr musik som tagit år i besittning att samla in, bara genom ett enda knapptryck. I timmar har man suttit och laddat hem någon särskilt ovanlig nattlig fylleinspelning med Mott the Hoople och David Bowie till exempel, och nu är det bara att valsa in som någon annan amatör vem som helst och ta del av härligheterna.

1977 fick jag min första kassettbandspelare och lyssnade och spelade in friskt från P3, närradion och utländska radiostationer. När man fyllde år kunde man få någon fin kassett inhandlad på en bensinmack och man lyssnade tills banden gick av, lagade de med morsans nagellack och fortsatte lyssna.

Sen började man köpa skivor på allvar. Först bussturer till affären på Frölunda Torg och provlyssna tills en barsk man med mustasch stängde av spelaren och tvingade en att köpa eller lämna lokalen, sen vidare mot Bengans, Skivhugget och alla mynthandlar och secondhandaffärer och hem med de stiliga stora skivpåsarna, "Dirty Records" skivpåse var extra elegant

Jag skaffade min första CD-spelare 1988 men fortsatte köpa och lyssna på vinyl på allvar en bit in på 90-talet. Blandbanden gick över i bland-CD-R någon gång på mitten av 90-talet och sen strax in på 00-talet upptäckte man Mp3 och nu lagom in på ännu ett decennium går jag in på allvar på det här med streamad musik.
Med tanke på att jag sorterat och taggat mina Mp3 noga innan har jag ändå haft kontakt med en form av skivsamling, på samma sätt som med kassetterna, vinylerna och CD'sarna men det här sista steget är liksom steget ut i ingenting, inga spår, man hör och sen är det borta på något sätt.

Men jag behåller alla gamla format, man kan säga att jag samlar på gamla format och när nästa decennium börjar hoppas jag ha lagt till en rullbandspelare till möjligheterna att höra den goda musiken.

Inga kommentarer: