Nordens Ark, HunnebostrandManvarg
En riktigt varm dag besöker vi Nordens Ark och hälsar på djuren som bor där. Det visade sig att det tog det ganska lugnt i värmen den här dagen, många låg och sov helt enkelt.
Manvargen är passgångare och de långa benen är svarta. De stora öronen är vita och magen är ljust cremefärgad. Pälsen varierar från röd till gul med en mörk man i nacken. Manvargen på bilden sover middag.
Amurtiger
Det är roligt att se att djuren har det bra i stora hägn och att de kan komma undan människan när de känner för det. Ibland känns det inte som att man knallar omkring i en djurpark, mer som i en skog där det bor vilda och inte fullt så vilda djur.
Amurtigern, mer känd som Sibirisk tiger, är världens största kattdjur. Pälsen är långhårig och tät. Färgen är gulaktig med röda inslag och något ljusare än hos andra tigerarter. Honan är ofta mörkare tecknad än hannen. Amurtigern på bilden är bakfull.
Berguv
De vilda fåglarna har lite mindre hägn, men ser ändå ut att ha det ganska bra.
Berguven är världens största uggla. I slutet av februari börjar berguven ropa efter en partner med sitt dova “oh åh” som kan höras upp till fem kilometer. Berguven på bilden tar en stående power-nap rätt och slätt.
Amurleopard
Den här gynnaren kallar sig
Amurleopard, alternativt "Bosse". Arten är väldigt flexibel när det gäller födan, och kan sägas vara en generalist som lever av allt från skalbaggar till stora hovdjur. Amurleoparden jagar främst små till mellanstora hjortdjur som sikahjort och rådjur. Amurleoparden på bilden har jobbat natt och tar sig en dagslur
Människa
Nordens Ark är elegant uppbyggt med bryggor uppe i luften som man kan beskåda djuren ifrån. Man går i en pedagogisk ring och träffar på djuren som löser av varandra ungefär som i slottsskogen, fast det är lite mer spännande djur här och lite större budget om man säger så. Människan på bilden lider av solsting
Snöleopard
Den här individen tillhör släktet Snöleoparderna och de verkade tycka att det var lite jobbigt med högsommar. Det mest slående med
Snöleoparden är dess extremt långa, tjocka svans, som kan bli nästan en meter lång. Den behövs för balansen när snöleoparden gör sina upp till 16 m långa hopp i bergen, men används också för att täcka bukparti och nos när snöleoparden ligger i hopkurad under kalla nätter. Snöleoparden på bilden har försovit sig.
Utter
Hägnen är anpassade efter det som djuren trivs i, följaktligen är det gott om vatten i
Utterns hägn. Här fanns ingen tid att sova utan rumlades runt i full fart. Utterns utseende skvallrar om att den är en perfekt simmare som rör sig mycket i vatten. Den långsmala kroppen och svansen är strömlinjeformade, ytteröronen är små för att inte bromsa upp under vattnet och pälsen är fullständigt vattentät. Uttrarna på bilden är uppspelta för snart är det dags för
after work.
Järv
Det finns många djur att titta på.
Järven är Europas största mårddjur, och liksom vargen föremål för otaliga myter och sägner. Renar är järvens viktigaste vinterföda, och får den tillfälle dödar den flera åt gången. Därav kommer fördomen att järven skulle vara glupsk och rovgirig, men i själva verket är det en strategi för att överleva, kadavren styckas och göms undan för att nyttjas som matförråd under vintern. Järven på bilden mediterar efter ett intensivt Yoga-pass.
Lappuggla
Inne på området finns caféer och matställen och det behövs för det är varmt och man behöver fylla på med vätska ibland.
Lappugglan hade en genomborrande blick som tyvärr inte syns riktigt på illustrationen ovan då batteriet på kameran hade börjat blinka rött och zoom omöjliggjordes. Lappugglan är en av de största ugglorna i Sverige. Storleken är till viss del en synvilla och beror på den yviga fjäderdräkten som är anpassad till ett arktiskt klimat och skyddar mycket bra mot kyla. Även benen och fötterna är fjäderbeklädda ända ut på tårna. Lappugglan på bilden funderar som bäst på att gå och lägga sig
Varg?
Ibland var det svårt att se djuren, men om man tittar väldigt noga så kanske man ser en
Varg, eller en trästock. Vargarna hade stora fina utrymmen att ströva omkring på. Vargen är högbent, huvudet kraftigt och tassarna stora. Få hunddjur har så stora tassar som vargen. En vuxen hane har en spårstämpel på 10-12 cm exklusive klor. Svansen är proportionellt sett ganska kort och hålls vanligen hängande. Vargen på bilden leker pantgömme.
Vit Stork
Blötfåglarna hade ett helt våtmarksområde att leva runt i. Här hittade vi
Stork och Trana i både japansk och modell med glasögon. Storken har ett vingspann på 215 cm. Det enda “läte” som storkar har är att de klappra med näbben samtidigt som huvudet kastas bakåt över ryggen. Lätet används som hälsning och som försvar av boet. Klapprandet hörs också under parningen, men då med speciell frekvens. Storken på bilden tar sig en stilla slummer på ett ben.
Mindre Panda
Den
mindre pandan ser inte riktigt ut som den som kan Kung-fu. Den påminner mer om en Björn som parat sig med en katt. Den tycker om att klättra i träd och gå in och ut ur sitt lilla hus. Pandorna lever åtskilda och träffas bara under parningstiden. De kommunicerar med ett antal olika ljud som puffanden, kvitter, gälla skrik och visslingar. Pandan på bilden tar sig just ett eftermiddags-snacks.
Mycket trevligt att se att djuren har det så bra, men ett tips är att inte åka hit när det är 28 grader varmt ute. Djuren tar det ganska lugnt då.
2 kommentarer:
Haha Martin det är en fröjd att läsa om din semestereskapader! :)
Kul att du följer. Det kommer mera, som man brukar säga
Skicka en kommentar